Afyonkarahisar Valiliği, Zafer Kalkınma Ajansı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ortaklığında “Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Paneli” düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser,  AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ile birlikte çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, Zafer Kalkınma Ajansının 8 yıllık süreçte birçok iş yaptığını söyledi. KOBİ’lere ve kamu kurumlarına birçok destekte bulunduklarını dile getiren Oğuz, “Yaklaşık 110 milyon TL kadar hibe desteğimiz oldu. Eğitim alanında da çok ciddi çalışmalarımız oldu. Teknik destek programı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 27 bin kişinin eğitim almasını sağladık. Ayrıca proje teknik çalışmaları kapsamında yapmış olduğumuz bilgilendirme ve eğitim toplantılarımıza 13 bin kişi katıldı” dedi.

Afyonkarahisar sağlık turizminde merkez

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Serteser ise Zafer Kalkınma Ajansının artık sektörel bazda, bölgelerin özelliklerine göre sonuç odaklı desteklemeler yapacağını kaydetti. Afyonkarahisar’ın artık bulunduğu bölgede sağlık turizmi için bir merkez haline geldiğini ifade eden Serteser, “Bu konu bölgemizde çok önemli, sağlık turizminde Afyonkarahisar belki de Türkiye’de en önemli şehirlerden birisi olmaya aday durumda. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi şehrimizde gerek kamunun gerekse de özel sektörün ve bilhassa üniversitemizin sağlık konusunda çok önemli yatırımları var. Her branşta ve her alanda tedavi şehrimizde yapılabilecek konuma gelmiş durumdayız” diye konuştu.

Turist Türkiye’de daha az para harcıyor

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise turizmin Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından birisi olduğunu vurguladı. Bir turistin harcadığı paranın batılı ülkelere kıyasla Türkiye’de daha az olduğunu belirten Tutulmaz, “Amerika’yı ele aldığımızda, bir turistin harcadığı para ortalama 2 bin doların üzerinde. Dünya ortalamasına baktığımızda ise bin dolar gibi bir miktar görüyoruz. Ülkemizde ise 700 ile 800 dolar arası bir harcama söz konusu. Aslında bizim hizmetimiz ve otellerimiz diğer ülkelerden daha lüks, yemek ve diğer hizmetlerimiz de kıyas kabul etmeyecek kadar iyi ancak bunu parasal olarak yeterince yansıtamıyoruz. Ancak bizlerin bu ülkelerle yarışabileceğimiz yegane alanlardan birisi sağlık turizmidir. Sağlık turizminde bir turistin harcadığı para 2 bin doların üzerinde ülkemizde” ifadelerini kullandı.

Termali kullanma konusunda en iyi şehirlerden biri Afyonkarahisar

Açış konuşmalarının ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Sağlık Turizmindeki Ulusal Ve Uluslararası Gelişmeler, Sağlıklı Yaşam, Bölgenin Sağlık Turizmindeki Alt Yapısı, Sağlık Turizmindeki Aktörlerin Beklentisi” konulu sunum yaptı. Afyonkarahisar’da sağlık turizminin öncelikli gündem maddelerinden birisi olduğunun altını çizen Solak, “1999 yılından beri bu alanda çalışan öğretim üyesi ve yöneticiyim. 2000 yılında Almanya’daki bütün termal otelleri inceleme fırsatı buldum. 2000 yılından bu yana makaleler, toplantılar, fuarlar, ziyaretler ile çalışmalarımız oldu. Ancak Afyonkarahisar şehrimiz yeni yeni hak ettiği seviyeye gelmeye başladı, demek ki belli bir süreye ihtiyaç varmış” dedi. Afyonkarahisar’ın termal turizm ve sağlık turizm alanlarında bulunduğu seviyeye gelmesinde kilometre taşları olduğunu vurgulayan Solak, “Üniversitemiz özellikle sağlık alanında, şehirle birlikte yapılanmasını hızla tamamlamış durumdadır. Termal su, kaplıcalar, hidroterapi Afyonkarahisar’ın anahtar kelimeleri olmuş durumdadır. Ardından suyu Afyonkarahisar olarak ısınmada, tedavide, termal seracılıkta, çamaşır kurutmada ve elektrik üretmede kullanan bir şehir olduk. Üniversite olarak ise ısınmada ve tedavide termali başarı ile kullanıyoruz. Şuanda 300 bin metrekareden daha fazla alanı termal ısıtan bir kuruluşuz. Bu konuda da AFJET gerçekten madalyayı hak eden kuruluşlardan bir tanesi” şeklinde konuştu.

“Turizm gelirinin yükseltilmesi lazım”

Turizmin gayri safi milli hasıladaki payının yüzde 9 olduğunun önemine vurgu yapan Solak, Turizmin ülke ekonomilerine önemi konusunda şunları söyledi:

“Turizmde etkili ülkelerde her 11 kişiden 1 kişi turizm sektöründe çalışmaktadır. Dünya ihracatının yüzde 6 ile 9’u turizm sektöründen besleniyor. 3,2 trilyon dolarlık bir pazar söz konusu. Her yıl turizme katılanların sayısı yüzde 4 ile 5 arası artıyor. Bugün pazarda gelişmekte olan ülkelerin payı yüzde 30 iken 2030’da yüzde 57’ye çıkması bekleniyor. Peki, Türkiye’de durum ne? Nüfusumuz 80 milyonu geçti, ekonomik olarak da en hızlı gelişen dördüncü ülkeyiz. Büyüme hız ortalamamız yüzde 5,7. Dünyanın en büyük 13. ekonomisine sahibiz. Dünya turizm pazarında yüzde 3,7 iken Avrupa pazarında yüzde 7,1’lik paya sahibiz. Dünyada en çok ziyaret edilen 6. ülkeyiz ama en çok gelir elde eden ülkeler sıralamasında 11. sıraya geriledik. 2016 yılını 31,2 milyon turist, 22,1 milyar dolarlık gelir ile kapattık. Turizm gelirinde dünya ortalaması bin 100 dolarken, bizde 705 dolar dolayında gerçekleşti. Ama bölgemizde sağlık alanında lider durumdayız, 2016 yılında sağlık turizmi kapsamında 402 bin hastaya hizmet verdik.”

Turizm gelirinin yüzde 24,5’i sağlık turizminden

Sağlık turizminin küresel turizmdeki payının git gide arttığını ifade eden Solak, “Küresel turizmde yıllık büyüme oranı yüzde 4 oranında büyürken, sağlık turizminde ise yüzde 9,1 oranında büyüme söz konusu durumda. Rakamlara baktığımızda ise ülkemize gelen turist sayısının yüzde 1,2’sini sağlık turisti oluşturuyor ancak buna rağmen gelirin yüzde 24,5’i buradan geliyor. Bir sağlık turisti 12-13 normal turistin yaptığı harcamayı yapabiliyor. Sağlık turizminin önemini buraya bakarak anlayabiliyoruz. Biz de AKÜ olarak Türkiye’de ilk defa termal sağlık turizminde yeni bir yaklaşımla hizmet vermeye başladık. Üniversite ve özel sektör işbirliği ile bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.

“AKÜ kanserin bütün tanı ve tedavi hizmetlerini Afyonkarahisar’a getirdi”

Afyonkarahisar’ın yatak kapasitesi açısından bölgede önemli bir konumda olduğunu dile getiren Solak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Afyonkarahisar’da 279 bin, Denizli’de 218 bin, İzmir’de ise 280 bin kapasiteli konaklama hizmeti veriliyor ama bunu yine de arttırmalıyız. Bizim buradaki rolümüz de şu; ciddi iki hastanemiz oldu. Bir tanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ama bütün birimleri de kapsıyor, diğeri de Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi ki burada da radyoterapi, kemoterapi ve diğer hizmetler için bütün cihazlarımızı bağladık. Gelenlere Afyonkarahisar’da en üst düzeyde hizmeti verme konusunda yetenek ve kapasiteye sahibiz. Bu konuda hem biz, hem devlet hastanemiz, hem kadın doğum hastanemiz ve özel hastanelerimiz ile hazırız. 20 tam donanımlı ameliyathanemiz var, cerrahi yoğun bakım ile genel yoğun bakımda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Fizik tedavi ile kanserin bütün tanı ve tedavi hizmetlerini Afyonkarahisar’a getirmiş durumdayız.”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın konuşmasının ardından ise “Sağlık Turizmindeki Ulusal ve Uluslararası Gelişmeler ile Sağlıklı Yaşam” konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz’un yaptığı panelde AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir tarafından “Türkiye Sağlık Turizmindeki İhtiyaçlar ve Uluslararasılaşma”, Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Enginer Birdal tarafından “Sağlık Turizmine İlişkin Mevzuata Dair Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı tarafından ise “Sağlıklı Yaşam” konulu sunumlar yapıldı.

Turizm de bir ihracat türüdür

“Türkiye Sağlık Turizmindeki İhtiyaçlar ve Uluslararasılaşma” konulu sunumu yapan AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, turizmin ülke ekonomilerindeki önemine değindi. Turizmin, cari açığın azaltılmasında doğrudan etkisi olan bir faktör olduğunu ifade eden Özdemir, “Turizm bir tür hizmet ihracatı demek. Yani nasıl otomobil ihraç edip, domates satıp para kazanılıyorsa, yurtdışından gelen insanlara hizmet satıp para kazandığımız zaman da ekonomi üzerinde belli bir etkisi oluyor. Dolayısıyla bir ihracat türü aslında. Turizm genel olarak bir hizmet ihracat türü olmasına rağmen eğer yurtdışından misafir getirmezseniz buna yine talep bulabiliyorsunuz. Yani ihracat olmasa da hizmetleri satmak mümkün. Sağlık turizmi denen hizmeti satmak suretiyle para kazanıyoruz ve cari açığın azalmasında katkıda bulunuyoruz” dedi.

Turizm alanındaki hizmetlerin de belli özellikleri olduğuna vurgu yapan Özdemir, “Mesela domates satacaksınız. Domatesi satacağınız zaman Çinlilerin tüketim alışkanlıkları başka, Arapların tüketim alışkanlıkları başka, Amerikalıların ve Avrupalıların başka. Söz konusu ürün somut bir ürün değil ama, buradaki gibi bir hizmet söz konusu ise hizmette karşımızdaki pazarda yer alan müşterilerin bizden beklentileri daha da farklılaşıyor.  Turizm hizmetleri dünyanın farklı yerlerinden gelen farklı insanların farklı ihtiyaç ve beklentilerine hizmet vermek anlamına geliyor. Dolayısıyla standart oluşturmak gerekiyor. Hizmet aslında heterojen, herkese aynı hizmeti vermemiz mümkün değil” diye konuştu.

Afyonkarahisar sağlık turizminde büyük atılımlar yaptı

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Enginer Birdal ise “Sağlık Turizmine İlişkin Mevzuata Dair Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu sunumunda Afyonkarahisar’ın son yıllarda turizm alanında büyük atılımlar yaptığını kaydetti. Tüm yapılan atılımlara rağmen sağlık turistini çekme konusunda daha da çaba gösterilmesi gerektiğini söyleyen Birdal, “Yurtdışında firmalarımızın kendi ofislerini kurarak yurt içine sağlık turisti çekmek için çalışma yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Sağlık ekosistemi içerisinde ülkemizde sağlık hizmeti alacak kişi için 4 önemli unsur var. Bunlar; kamu, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları. Bu hizmeti alacak kişi ile hizmet veren arasında doğrudan veya dolaylı bir hizmet alışverişi söz konusu oluyor” şeklinde konuştu.

Sağlıklı olursak sağlık amaçlı turist çekebiliriz

Son olarak söz alan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ise Türkiye’de sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çektiği konuşmasında ülke olarak sağlık turizminde ve turist çekebilmede en önemli hususun toplumsal olarak sağlıklı olmaktan geçtiğini ifade etti. Bıdı, “Ülkemizde sağlık sorunlarını en aza indirmemiz için kısaca sağlıklı olmamız lazım. İşte o zaman dünyanın her yerinden insanlar şifa bulmak için ülkemize geleceklerdir” dedi. Bıdı, konuşmasında 60 yaşın üstünde olmasına rağmen Avrupa veya dünya çapında düzenlenen triatlon yarışmalarında dereceler aldığını belirterek, bunun en önemli nedenin sağlıklı beslenmek olduğunu söyledi.

Düzenlenen etkinliğin ikinci oturumunda ise AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Adem Aslan tarafından “Afyonkarahisar Hastanelerinin Sağlık Turizmine Yönelik İhtiyaçları ve Beklentileri”, Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Tunga Barçın tarafından “Kütahya’nın Sağlık Turizmi Altyapısı ile İhtiyaçları ve Beklentileri”, Afyonkarahisar Fuar Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Şükrü Yücel tarafından “Sağlık Turizminde Özel Sağlık Kuruluşlarının Yeri”, Zafer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Ali Gümüşhan tarafında “Zafer Bölgesi Otellerinin Sağlık Turizmine Yönelik İhtiyaçları ve Beklentileri”, Afyon Gezi Merkezinden Hidayet Oruç tarafından ise “Zafer Bölgesi Turizm Acentelerinin Sağlık Turizmine Yönelik Faaliyetleri, İhtiyaçları ve Beklentileri” konulu sunumlar yapıldı.

Yetkinlik belgesi için müracaat edebilen tek kurum AKÜ Hastanesi

AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Adem Aslan, “Afyonkarahisar Hastanelerinin Sağlık Turizmine Yönelik İhtiyaçları ve Beklentileri” konulu sunumunda ise sağlık turizmi konusunda yayınlanan yönetmelikler ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Sağlık turizminin Türkiye’de son yıllarda atılım kaydettiğini ve yeni bir büyümeye sahip olduğunu ifade eden Aslan, “Sağlık turizmi kapsamında yapmak istenen görevler nelerdir ve yayınlanan yönetmeliklerin içeriğini temel olarak açıklayacağım. Bu ilgili yönetmelik gereği Afyonkarahisar şehrinde uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi yetkinlik belgesi almak için müracaat eden tek sağlık kuruluş AKÜ Hastanesidir. Bu konuda yetkinlik belgesi almak için de 85 puanlık bir başarı sağlanması gerekmektedir. Diğer sağlık kuruluşlarımız da gerekli şartları sağladıklarında başvurularını yapacaklardır” diye konuştu.

Oturumlar soru cevap ile sona erdi.

19 Nisan 2018, Perşembe 561 kez görüntülendi