Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Su Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından “Ülkemizdeki Toprak ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı” konulu konferans düzenlendi.
Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tosun’un konuşmacı olarak katıldığı konferansa, AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Yıldız, AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
AKÜ Mühendislik Fakültesinde gerçekleştirilen konferansta su ve toprak kaynaklarının verimli kullanılmasını anlatan Tosun, su ve toprak kaynaklarının birbirinden ayrılan kaynaklar olmadığını söyledi. Su ve toprak kaynaklarının birlikte kullanıldığı zaman verimli olacağını söyleyen Tosun, “Toprak kaynaklarımızı sonra su kaynaklarımızı yönetmemiz lazım ama bunu yönetirken de insan kaynağını kullanmamız lazım. Her bilim alanında her uygulama alanın da yönetim çok anlam ifade ediyor. Bunları doğru ve etkili bir şekilde kullanmanın yolu iyi yönetimden geçiyor” diye konuştu. Su kaynağını kullanmanın iki önemli hususunun olduğunu ifade eden Tosun, “Su, fayda sağlıyor biz suyu kullanıyoruz. Sulama, hidroelektrik enerjisi, ulaşım amaçlı suyu kullanıyoruz. Bir de suyun başka noktası olan drenaj yapma mecburiyeti oluyor. Atık problemleriniz ortaya çıkıyor. Taşkın probleminiz ortaya çıkıyor. Sonra da erozyon problemi ortaya çıkıyor. Yani su aslında her anlamda hayatımızı kolaylaştıran bir madde değil. Dolayısıyla bunun diğer boyutlarını da doğru bir şekilde değerlendirmemiz lazım” dedi.
“Yerkürede yüzde 3 tatlı su var”
Yerkürede tatlı su miktarının çok az olduğunu ve kaynakları kullanma da yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Tosun, sözlerine devam etti:
“Yerkürede tatlı su miktarı çok az yüzde 3 civarında bazı kaynaklarda bu yüzde 2 olarak ifade ediliyor. Bu yüzde 3’lük miktarın yüzde 30’u yeraltı suyu şeklinde karşımıza çıkıyor. Diğerleri de önemli ölçüde buzullarda yer alıyor. Yüzde 1’e yakın değerle yüzey suları var. Bu yüzey suları nehirlerde, bataklıklarda, sulak alanlarda, göllerde olanlar var. Dolayısıyla tatlı su kaynaklarımız dünyada önemli ölçüde sınırlı. Bunu çok doğru bir şekilde kullanmamız lazım. Bu kaynakların sınırlı olduğunu bilerek strateji geliştirmek lazım. Eğer biz suyumuzu hiç kaybetmezsek yani denize ulaşmasına müsaade etmezsek, teknik olarak 186 milyar metreküp ama ekonomik olarak kullanılabilir su miktarı ise 100 milyar metreküp civarında ifade ediliyor. Aslında kullanılan 44 milyar metreküp suyumuz var. Bunun önemli bir miktarını 32 milyar metreküpünü sulamada kullanıyoruz. İçme suyunda 20 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Sanayide 5 milyar metreküpünü kullanıyoruz.”