Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencileri için beyaz önlük giyme töreni düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törene AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Adem Aslan ile beraber akademisyenler ve öğrenci aileleri katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Tıp Fakültesi Dekan V. ve AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adem Aslan,  1. sınıfta 200 öğrenci olmak üzere AKÜ Tıp Fakültesi toplam öğrenci sayısının 982 olduğunu ifade eden Aslan, “Tıpta uzmanlık öğrencimiz ise 141’dir. Fakültemizde 23 profesör, 34 doçent, 56 doktor öğretim üyesi, 3 öğretim görevlisi, 3 uzman, 141 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 260 akademik personel ile eğitim-öğretim devam etmektedir” dedi. AKÜ Tıp Fakültesi misyonunu ve vizyonunu açıklayan Aslan, “Misyonumuz insana saygı ve hizmeti temel alan her biri kendi alanında iyi yetişmiş, milli ve manevi değerlerimize bağlı, çağa uygun, aşırılıktan uzak tıp doktoru ve eğiticileri yetiştirmektir. Vizyonumuz ise ulusal ve uluslararası bilimsel düzeyde tanınan tıp eğitimi ve öğretiminde yetkinliği kabul edilen, ülkemiz sağlık protokolünün oluşturulması ve geliştirilmesinde söz sahibi öncü bir tıp fakültesi olmaktır” diye konuştu.

Konuşmasının devamında AKÜ Tıp Fakültesi öğrencilerine seslenen Aslan, şunları söyledi:

“Sevgili öğrenciler Çanakkale Savaşı sırasında o zamanki Askeri Tıbbiye birinci sınıfta okuyan öğrenciler 29 Nisan 1914 tarihli Mükellefiyet-i Askeriye Kanun-u Muvakkati kanunun 40. maddesi hükümleri uyarınca silahaltına alınarak cepheye gönderilmiştir. Cepheye gönderilen bu 1. sınıf öğrencilerinin tamamı şehit olmuş o dönem tıp fakültesi öğrenci mezun edememiştir. 18 Mart Çanakkale Zaferinin anısına sizler 6 yıllık tıp eğitimini başarı ile bitirerek bu şehit olan öğrenciler yerine sağlık hizmeti vereceksiniz. 14 Mart 1919 tarihinde Askeri Tıbbiye öğrencileri tıp fakültesi binasının kuleleri arasına büyük bir Türk bayrağı asarak İngilizlerin İstanbul işgalini protesto etmişlerdir. Bu tarihten sonra 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu tarih bize tıp fakültesi öğrencilerinin vatan savunmasında ne kadar etkin rol oynadıklarını göstermiştir. Sizlerin vatan savunması söz konusu olduğunda en önde görev alacağınıza inancımız tamdır. Sağlık hizmetlerinin niteliği, sunumu ve dağılımı ülkelerin refah seviyesinin en önemli göstergesidir. Sizler insan sağlığını koruyan ve tedavi eden insan odaklı bir okulda eğitim görüyorsunuz. Bilimselliğin yanı sıra insan ilişkilerinde var olmasını istediğimiz sevgi, saygı, sabır sizlerin mesleklerinde daha da önem kazanmaktadır.”

AKÜ Tıp Fakültesi 700 tıp doktoru ve 345 uzman doktor mezun etti

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, 1998 yılında kurulan AKÜ Tıp Fakültesinin 1999 yılında tıpta uzmanlık eğitimine, 2002 yılında ise tıp doktorluğu eğitimine ev sahipliği yapmaya başladığını söyledi. 2008 yılında ilk mezunlarını verdiklerini söyleyen Solak, “Kuruluşundan bu yana 700 tıp doktoru, 345 uzman doktorun mezun olduğu fakültemizde halen 982 öğrenci tıp eğitimi, 141 öğrenci ise tıpta uzmanlık Eğitimi almaktadır. Bugün de AKÜ Tıp Fakültesi ailesine katılan 175 öğrencimizin beyaz önlükle buluşmalarını ve 3. sınıflarımızın yürüttüğü Bilimsel Araştırma Projelerinde gösterdikleri başarıyı kutlayacağız” ifadelerini kullandı. AKÜ Tıp Fakültesinin hedeflerinden bahseden ve hedefleri gerçekleştirmek için birçok atılımda bulunduklarını vurgulayan Solak, “Hedefimiz öncelikle bölgemizde ve ülkemizde eğitim öğretim ve bilimsel açıdan tanınır, seçkin ve örnek gösterilecek bir eğitim kurumu olmaktır. Fakültemizde verilen eğitim, sağlık ve araştırma hizmetlerini üniversitemizin ve ilimizin topluma açılan vitrini olarak görmekteyiz. Bu bağlamda fakültemizi her yıl fiziksel ve akademik olarak geliştirmeye çalışıyoruz. Kaliteli ve çağdaş standartlarda bir tıp eğitimi kaliteli sağlık hizmetinin verildiği, yeterli sayıda hasta çeşitliliğinin olduğu, uygun alt yapı ve cihaz imkânlarının bulunduğu, iyi organize edilen merkezlerde verilebilir” diye konuştu.

Solak şunları belirtti:

“Geleceğin genç hekimlerini onurlandırdığımız bu töreni 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında ve büyük bir saygıyla şükranla andığımız 18 Mart Çanakkale Zaferinin 103. yıl dönümünü idrak ettiğimiz günlerde ve yine Afrin Zaferini idrak ettiğimiz günlerde gerçekleştirmek, birlikteliğimizi daha da anlamlı hale getirmektedir. 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da Tıbbiye öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve meslektaşlarının desteği ile onurlu bir direnişin sembolü olmuşlardır. 1915’de Çanakkale geçilmez dedirten vatan evlatları 1919’da da ülkesine sahip çıkmış düşmanın zulmüne teslim etmemiştir. Vatansever meslektaşlarımızı minnetle, şükranla anıyoruz. Sağlık çalışanları olarak ülkemizi geçmişte olduğu gibi bugünde her zaman başta her türlü iç ve dış düşmanlara ve terör örgütlerine karşı koruma ve yaşamın kutsallığını her şeyin üstünde tutma azmimizi bir kez daha yürekten belirtmek isterim.”

Ali Çetinkaya Kampüsüne yeni sosyal tesis yapılacak

Eğitim, sağlık ve araştırma hizmetlerinin belli bir standartta olması için düzenlemelerde bulunduklarını söyleyen Solak şöyle konuştu:

“Sağlık kampüsümüzün alt yapısını, yollarını ve çevre düzenlemesini yeniledik. İhtiyaç duyulan cihaz ve donanımları temin ettik, kütüphane ve okuma salonlarını güçlendirdik. Bu yıl 22 milyon TL’lik alım gerçekleştireceğiz. Yeni amfileri, konferans salonlarını ve poliklinik binasını hizmete açtık. Ulusal Çekirdek Eğitimi Programını uygulamaya koyduk. Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi ve Nükleer Tıp Alanlarında ciddi mesafeler kaydettik. İlimiz ve bölgemiz için önemli olan Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezini bitirdik ve yeni nesil cihazlarla donatarak Mayıs 2016 tarihinde hizmete açtık. Ardından 32 bin metrekare kapalı alana sahip başta yine ilimiz ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu Onkoloji ve Hematoloji Hastanesini hizmete açtık. Kemik İliği Nakliyle ilgili olarak hastalarımıza yeni sağlık hizmetleri planladık. Önümüzdeki ay ile beraber Merkez Kampüsümüzde bulunan Sosyal Tesislerinin 4’te 3’ü büyüklüğünde bir örneğinin ihalesini yapacağız ve kısa zamanda hizmete açacağız. Ayrıca fakültemize yeni öğretim üyeleri alarak gücümüzü arttırıyoruz.”

Beyaz önlüklerini giyerek tıp doktoru olma yolunda adım atan öğrencilere de seslenen Solak, “Fakültemizde 6 yıllık zorlu bir eğitim sürecine başladınız. İyi bir eğitim almanız ve birinci basamak hekimlik düzeyinde bilmeniz gereken her şeyi öğrenmeniz için her türlü imkâna sahip olacaksınız. Bir üyesi olmak için yola çıktığınız hekimlik mesleğinin insanlık için çok özel ve ulvi bir meslek olduğunu unutmayınız. Çünkü sizler insan sağlığını korumayı amaçlayan, geliştiren ve tedavi eden insan odaklı bir anlayışla yetişecek ve sahip olacağınız donanım ile çok çalışarak görevinizin hakkını vereceksiniz” şeklinde konuştu.

Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beyaz önlüklerini giymesinin ardından tören, Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Projelerinde dereceye giren üçüncü sınıf öğrencilerine ödüllerinin verilmesi ve düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

20 Mart 2018, Salı 1344 kez görüntülendi