Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinin ortaklaşa düzenlediği TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişim) Destek Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Etkinliği düzenlendi.

AKÜ Sosyal Tesisler çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleşen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Zafer Teknopark Genel Müdürü ve AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, AKÜ öğrenci ve personeli ile Akdeniz Üniversitesi personeli katıldı.

“Türkiye’de 30 uygulayıcı üniversite var”

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Zafer Teknopark Genel Müdürü ve AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, teknik girişim sermaye desteği adı altındaki program kapsamında Türkiye’de 30 uygulayıcı üniversitenin olduğunu söyledi. Kandemir, “Akdeniz Üniversitesi bu üniversitelerden bir tanesidir. 2016 yılında bir teknoloji geliştirme bölgesi kurduk. Daha sonra bu bölümü Teknoloji Transfer Ofisi olarak yeniden yapılandırdık. Bu yapılandırma süreci içerisinde AKÜ olarak BİGG 1512 TUBİTAK projesine başvurmuştuk. Ama yeni bir oluşum olduğu için ve bazı şartları tamamlayamadığımız için 30 uygulayıcı kuruluş içerisinde yer alamadık” diye konuştu.

30 uygulayıcı kuruluşun çevre ve bölgedeki diğer üniversitelerde programa dâhil olmayan üniversiteleri ziyaret ettiğini ifade eden Kandemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu konuda Akdeniz Üniversitesinden bize böyle bir teklif gelince bunu olumlu olarak değerlendirdik ve bu süreçte onlarla beraber olup onların tecrübelerinden yararlanmak isteyeceğimizi söyledik. Onlar da bizi bu sürece dâhil ettiler. Bu programdaki tek amaç bir proje fikrinin, fikir aşamasından başlayarak ticarileşme noktasına kadar ki süreci kapsıyor. Önemli olan burada bizim uygulayıcı olmamızdan ziyade buradan faydalanacak olan öğretim üyeleri veya öğrencilerin projelerinin hayata geçmesidir. Biz de uygulayıcı kuruluş aşamasına geçeceğiz. Fakat bu süre içinde öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz bu projeden faydalansınlar diye Akdeniz Üniversitesi ile işbirliği yaptık. Bu proje, Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi öğrencilerimize daha çok hitap ediyor. Sizlerdeki iyi fikirler umarım önemli projelere dönüşür ve arkadaşlarınıza ilham kaynağı olur diye temenni ediyorum.”

200 bin TL hibe

Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme ve Üniversite Sanayi İşbirliği Uzmanı Melih Koçyiğit ise gerçekleştirdiği sunumda TÜBİTAK BİGG projesi kapsamında izlenilmesi gereken süreci anlattı. TÜBİTAK’ın proje kapsamında 200 bin TL hibe imkânı sunduğunu söyleyen Koçyiğit, “TÜBİTAK’ın bu dönem hibesi 200 bin TL’ye çıkarıldı. Bu tamamen hibe olan bir program. Teknolojik girişim temelleri ve iş fikirlerini desteklenmesine yönelik bir program. Belli başlı kriterleri var. Bunlar hem başvuru hem de içerik anlamında düşünülebilir. Bu programa başvuru yapabilmek için 2019 yılı içinde mezun olma şartı aranıyor. Akademisyenler için ise programa başvurmak için son mezuniyet üzerinden 10 yıl geçmemesi gerekiyor” diye konuştu.

TÜBİTAK BİGG destek programının amacını ve başvuru sürecini anlatan Koçyiğit, şunları söyledi:

“Bu destek programının amacı teknoloji temelli yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçmesini sağlamak. Üreteceklerin prototipler vasıtasıyla işlerini genişletip, istihdam yaratmaları ve fatura kesmeleri. Buna başvuru yapabilmek içinde lisans seviyesinde 1 yıl içinde mezun olmanız gerekiyor. Yüksek lisans ve doktora mezuniyetinden sonra 10 yıl geçmemesi gerekiyor bu programa başvuru yapmak için. Herhangi şirket ortaklığı ve sahibi olmamak gerekiyor. Son bir kriter ise TÜBİTAK üzerinden herhangi bir BİGG programından destek almamak gerekiyor. Başvuru şartları sağlandıktan sonra TÜBİTAK’ın beklediği bir içerik kriteri var. Daha önce sektör kısıtlaması yoktu. Bu yıldan itibaren başvuru yapabilecek sektörler meydana geldi. Akıllı ulaşım, enerji ve temiz teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, iletişim ve sayısal dönüşüm, sağlıklı ve iyi yaşam gibi sektörlerde başvuru yapılabilir. Başvuru şartlarını tamamladıktan sonra çevrimiçi başvuru yapılıyor ardından şekli değerlendirmeye giriliyor, çevrimiçi başvuru onaylandıysa ise ön jüri için bir sunum hazırlanır ve jüri proje hakkında karar verir.”

Etkinlik soru-cevabın ardından sona erdi.

05 Ekim 2018, Cuma 493 kez görüntülendi