Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sandıklı Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde ilk yardım semineri düzenlendi.

Sandıklı Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirilen programa Sandıklı MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Nursel Çitil, İlk Yardım Uzmanı Hüseyin Çalışkan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Sandıklı MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Nursel Çitil, acil müdahalenin önemli olduğunu belirtti. Müdahalelerin bilinçli kişiler tarafından yapılmasının hayat kurtarabileceğini ifade eden Çitil, yanlış ve bilinçsizce yapılan müdahalelerin ise üzücü sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü İlk Yardım Uzmanı Hüseyin Çalışkan ise ilk yardım yaparken hastaya 10 dakika içinde müdahale yapılmazsa ve hastanın bu süre içinde nefes alması sağlanmazsa, hastanın ölebileceğini belirtti. Çalışkan, ilk yardımda önce solunumun kontrol edilmesi ve solunumu engelleyen nesnelerin ağızdan uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında epilepsi krizini de anlatan Çalışkan, krizin nasıl geçirildiğine ve nasıl anlaşılacağına dair bilgiler verdi. Çalışkan, “Kriz geçirirken, hastanın çevresinde zarar verici nesneler hastadan uzaklaştırılır ve hasta yere yatırılır. Hastanın hareketlerinin engellenmemesi ve başını yere çarpmaması için başının korunması ve çevrede birikenlerin uzaklaştırılması gerekir” dedi.

Eğitim,  öğrencilerin soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

03 Ekim 2019, Perşembe 437 kez görüntülendi