Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ICIVILTECH 1. Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Teknolojide İnovasyonlar Sempozyumu (The First International Symposium on Innovation in Civil Engineering and Technology) başladı.

İkbal Termal Otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılış programına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol, AKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut  ile birlikte akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açış konuşmasını gerçekleştiren Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, birçok endüstrinin enerji kaynağı, şehirleşme, imar, iskân ve bayındırlık altyapılarının kurucu elemanı olan inşaat mühendisliği alanında organize edilen bir etkinliği düzenlediklerini söyledi. Sempozyumda akademisyenlerin, araştırmacıların ve mühendislerin bilgi paylaşımının ve üretilen bilgilerin tartışıldığı bir platform oluşturulmasının amaçlandığını ifade eden Akbulut, “Bu amaç doğrultusunda, sempozyuma 9 ülke, 56 üniversiteden 235 akademisyen tarafından 140 bildiri sunularak beklentinin üzerinde bir katılım sağlanmıştır. Afyon Kocatepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü tarafından organize edilen sempozyumun, sadece Afyon Kocatepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün uluslararası akademik tanınırlığına ve farklı üniversitelerle iş birliği yapma imkanı sağlamayacak, aynı zamanda da Afyonkarahisar’ın hem kültürel hem de turistik tanınırlığına büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir” diye konuştu.

Yeni araştırmacılar için güzel platform

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ise üniversitelerin yetkin insan gücünü yetiştiren ve bilim üreten kurumlar olduğunu ifade etti. Yalçın, “Üretilen, yapılan çalışmalar acaba ne seviyede? Bunu tartabileceğimiz zeminler işte bu gibi sempozyumlar. Burada alanında son derece ilerlemiş hocalarımız var. Yeni araştırmacılar bildiriler sunarken, elbette heyecanla sunuyorlar. Bu doğaldır. Çünkü alanındaki uzman hocalarımızın eleştirileri olacaktır. Bu zaten yeni araştırmacıların kendilerini geliştirmeleri için de güzel bir platform. Yine araştırmacıların birbirini tanıması, hangi alanda hangi çalışmalar yapılıyor gibi bilgi alışverişinde bulunmaları için de güzel bir zemin” dedi.

“Birinci derece deprem bölgesindeyiz”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise konuşmasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin hem Afyonkarahisar’a hem de Türkiye’ye katkılar sunacak bir organizasyon gerçekleştirdiğini ve bu açıdan tebrik ettiğini söyledi. Zeybek, “İnşallah bu sempozyum hayırlı neticeler doğurur. Afyonkarahisar olarak birinci derece deprem bölgesindeyiz. Böyle sempozyumların, araştırmaların, çalışmaların ilimizde olması bizi gerçekten gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

“Afyonkarahisar potansiyelini her geçen gün artırıyor”

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise AKÜ’nün Afyonkarahisar adına güzel bir etkinlik gerçekleştirdiğini belirtti. Afyonkarahisar’ın son zamanlarda her hafta farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını söyleyen Tutulmaz, “Üniversitemiz de bunlara önemli bir oranda destek veriyor. Daha kısa süre içerisinde iki tane etkinliği, sempozyumu ve çalıştayı gerçekleştirdiler. Bu da ilimizin artık eğitim alanında da önemli merkezlerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Biz Afyonkarahisar’ı tanımlarken tarihin, mermerin, lezzetin, termalin merkezi olarak tanımlıyoruz. Afyonkarahisar’ımız gerçekten de bu söylediklerimizin hepsinde de en önde olan yerlerden birisidir. Potansiyelini de her geçen gün artıran ve bu potansiyeli ile önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte ülkemizde en önde kendinden bahsettirecek vilayetlerden biridir. Afyonkarahisar, 2 üniversitesi ile de eğitimde önemli merkezlerinden olma yolunda hızla ilerliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki binaların ömürleri çok kısa

Müteahhitlik sektörünün Türkiye’de önemli bir oranda kendisinden bahsettirdiğini vurgulayan Tutulmaz, şunları kaydetti:

“Dünya’da da yine ülkemizin seçkin firmalarının ismi geçiyor. Böyle güzel bir konumda olmamıza rağmen, maalesef bir yönden de dünyadaki inşaat sektöründe dayanıklılık anlamında en fazla eleştirilen bir konumdayız. Hem çok iyi müteahhitlik firmalarımız var, dünyada kendinden bahsettiriyor, bir taraftan da en küçük depremde sıkıntıya girecek yapılara sahibiz. Bunlar hızlı bir şekilde kentsel dönüşümlü yapılıyor. İnşaat mühendisliği yenilikleri alanında bu yeniliklere hızlı bir şekilde ihtiyacımız var. Hızlı bir şekilde bunların alana yansıması gerekiyor. Bu tür sempozyumların, bunlara önemli katkısı oluyor. Dünyanın değişik bölgelerinde oluşmuş olan yenilikler bu tür sempozyumlarda ülke gündemine bir yönüyle girmiş olacaktır. Bir diğer husus ise maalesef ülkemizde binaların ömürleri çok kısa oluyor. 50 yıl ömürde en az 2 ev, 80 yıllık ömürde en az 3 ev değiştirmek zorunda kalıyor insanlar. Bunda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. İnşaat sektöründeki arkadaşlarımızın bu konuda biraz daha kafa yormaları gerekiyor. Bu sıkıntılar müteahhitlik alanındaki anlayıştan mı? İnşaat mühendisliği ve mimarlık alanındaki eksikliklerden mi kaynaklanıyor? Yoksa vatandaşlarımızın bilgisizliğinden mi kaynaklanıyor? Tamamen bunu kestirebilmiş değilim. Bunu sadece tespit olarak söylüyorum.”

Açış konuşmalarının ardından sempozyuma katkısı olan kişilere plaket takdim edildi.

23-25 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan sempozyum kapsamında  9 ülke, 56 üniversiteden 235 akademisyen tarafından 140 bildiri sunulacak.

23 Ekim 2019, Çarşamba 558 kez görüntülendi