Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) kuruluşunun 30. yılı kutlamaları kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü tarafından “AKÜ Kimya Günleri” etkinliği düzenlendi.

1-2 Haziran 2022 tarihleri arasında Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilecek etkinliğe;  Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Erdinç Dündar ve Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kaymak, Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erol ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

“AKÜ Kimya Günleri” etkinliğinin açış konuşmasını yapan Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erol etkinliğin amacının; öğrencilerin eğitim süreci boyunca daha iyi motive olmalarını sağlamak, mezuniyet sonrası kendilerini hayata daha iyi hazırlamaları için bu süreçte yapmaları gereken hususlar için bir farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Diplomanın yanında farklı donanımlara sahip olmanın önemli olduğunu vurgulayan Erol, “Sunum yapacak kişiler kendi alanlarında kimyager olup, kendi hayatlarında belli düzeyde başarı sağlamış kişiler. Hayat tecrübelerini anlatarak sizlere iyi bir örnek olma yönünde bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Üniversiteler meslek öğreten ve mezun olduktan sonrada bu mesleği icra edebilmenize yönelik diploma veren kurumlardır. Önemli olan diplomanın yanında farklı donanımlara sahip olmaktır ki günümüzde gerek kamuda gerekse özel sektörde istihdam edilmede çok önemli bir kriter haline geldi” diye konuştu.

“Öğrenciler iyi bir İngilizce’ye, etkin teknoloji kullanımı ve sosyal iletişime sahip olmalı”

Öğrencilerin farklı donanımlara sahip olması gerektiğini belirten Erol, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

“Bu donanımlar nedir diye baktığımız zaman; benim gözlemleyebildiğim kadar birçok parametre sıralanabilir ama öncelikle iyi bir İngilizce dil bilgisinin çok önemli olduğunu görüyorum. Bir yabancı dil demiyorum, İngilizce dil bilgisi diyorum. Akademisyenler olarak biz, bilimin dili olarak İngilizce’yi görüyoruz. Çünkü yapılan her türlü bilimsel çalışma İngilizce dilinde yazılmak zorunda. Bir görünürlüğünün olması ya da atıf alma gerçekleşebilmesi için bilimin dili İngilizce. Günümüzde görüyoruz ki ticaretin dili de İngilizce oldu. Dünyanın küreselleşmesi ile birlikte iletişimin ve insanlar arasındaki erişimin artmasıyla her türlü ticari faaliyet İngilizce dili üzerinden gerçekleşiyor. Eğitim süreçleri içerisinde İngilizce dilini öğrenmeye zaman ayırmanızı ve gayret etmenizi özellikle tavsiye ediyorum. İkinci bir gereklilik ise etkin bir teknoloji kullanımı. Küçük bir cep telefonu ile dünyanın öbür ucundaki kişi ile iletişim kurma, ticari faaliyetler yürütmek artık olağan bir hale geldi. Dolayısıyla kendi alanınız ile ilgili farklı donanımlara, bilgisayar programlarını kullanmanız da bu anlamda önemli olabilir. Son olarak da iyi bir sosyal iletişim becerisine de sahip olmanız önemli. Yani, kendinizi ifade edebilmeniz, insanlarla doğru iletişim kurmanız girişimci olmanız da yine iş bulma da istihdam edilmede önemli bir unsur hale geldi.”

“Kimya Bölümünün akreditasyon süreçleri devam ediyor”

Fen, Edebiyat, Fen – Edebiyat, Dil ve Tarih – Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğine (FEDEK) Kimya Bölümünü akredite etmek için başvuruda bulunduklarını ifade eden Erol, Kimya Bölümü hakkında şu bilgileri verdi:

“FEDEK’e başvurduk. YÖK bünyesinde faaliyet gösteren bir kurum. Bölümümüz akredite bölüm haline gelecek. Bölümdeki tüm eğitim-öğretim ve idari süreçlerin belli standartlarda yapıldığı anlamına geliyor. Yol sonuna kadar bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. İnşallah olumlu tamamlanacağı konusunda da inancımız var. Eğer akredite olursak diplomalarınızda da yer alacak. Bu tür akredite olmuş kurumdan mezun olmak da muhakkak size bir takım avantajlar sağlayacaktır. İkinci yaptığımız iyileştirme de staj ile ilgili. Sizlerden gelen yoğun talepler vardı. Şu an müfredatımızda staj programı yok. Dolayısıyla bu değişikliği yaptık. 3. sınıf müfredatına staj programını yerleştirdik. Üniversite Senatosuna arz ettik. Eğer oradan geçerse gelecek yıldan itibaren bölümüzde staj da zorunlu hale gelecek.”

“Fen Edebiyat Fakültesi akreditasyon süreçlerinde iyi bir konumda”

Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erdinç Dündar ise 2 yıllık pandemi sürecinde hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin üniversiteden uzak kaldığını söyledi. Öğrenciler ile hocalar arasındaki iletişimin tekrar oluşması, öğrencilerin üniversiteye ve bölümlere aidiyetinin tekrar oluşması açısından bu tür etkinliklerin önem arz ettiğini belirten Dündar, Fen Edebiyat Fakültesi çalışmaları hakkında şunları söyledi:

“Fakültemiz, üniversitemizde ikinci akredite olan Fakülte. Tarih bölümümüz akreditasyonunu tamamladı. Şu anda da FEDEK tarafından Moleküler Biyoloji ve Kimya Bölümlerimiz akredite olma yolunda. Bu bizim için çok önemli; bunun faydalarını görüyoruz. İleriki dönemlerde de öğrencilerimiz bunun faydalarını görecek. Bütün bölümlerimiz şu anda müfredatlarını yenilemekte ve eğitim-öğretim işlerine daha fazla değer vermekte. Bu açıdan bölümlerimiz kendisini bir anlamda yenilemekte. Bu tür etkinlikleri üniversitemizin kuruluşunun 30. yıl etkinlikleri kapsamında da değerlendirildiğinde de önemsiyoruz. Üniversitemiz gelişmiş, uluslararası olma yolunda hızla ilerleyen, akreditasyon süreçlerine başvurmuş ve birçok bölümü tamamlamış bir üniversite. Kalite Komisyon üyesi olarak YÖK’ün düzenlediği bazı toplantılara katıldığımda üniversitemizin bu konuda bir hayli yol aldığını da görüyoruz. Kimya Bölümümüzde bu konuda fakültemizin gerçekten ileri gelen bölümlerinden ve akreditasyon süreçlerini başarı ile sürdürüyorlar.”

Açış konuşmalarının ardından “AKÜ Kimya Günleri” Respect Enerji Genel Müdürü Süleyman Selçuk Şişik, Redoks Laboratuvar Genel Müdür Yardımcısı Turan Mutlu ve AKÜ Çay Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Büyükben’in “Mezun Başarı Hikayeleri” konulu panelle devam etti.

AKÜ Kimya Günleri kapsamında Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzman Diyetisyen Hacı İbrahim Koç “Beslenme ve Sağlık”, İş ve Meslek Danışmanı Cansu Doğan ve İŞKUR Temsilcisi Tuncay Tömek ise “CV Hazırlamanın Püf Noktaları” konuları kapsamında öğrencilerle bir araya geldi.

02 Haziran 2022, Perşembe 721 kez görüntülendi