Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından “Yükseköğretimde Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları” konulu konferans düzenlendi.

Sabri Bektöre Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ve öğrenciler katıldı. Konuşmacı olarak yer alan Patent ve Marka Vekili (Firdevs Patent) Ahmet Akkaş, “Yükseköğretimde Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları” konusunu anlattı.

Çalışmanın temel unsurunun fikir olduğunu söyleyen Patent ve Marka Vekili Ahmet Akkaş, “Fikrin oluşması da temel çatı olan fikri mülkiyetle başlıyor. Fikri mülkiyet insanın bilgi, becerisi ve edindiği deneyimlerle birlikte ortaya koyduğu her tür doğum bir eser olarak değerlendirilir. Bu eserler yazılı, sözlü, görsel ve diğer kategorisinde yazılımların bilginin değerlendirilmesi ve iletilmesi ile ilgili yazılımlarla da diğer kategorisinde gruplanmış oluyor. Her eser üretilebilir anlamda değil. Eserler genelde bir sonraki nesillere aktarım olanakları ile iletilen nesilden nesile yaşatılan her tür fikir eser olarak değerlendirilir” diye konuştu.

Türkiye’de Sınai Mülkiyet Haklarının tarihi ile ilgili bilgiler veren Akkaş, şunları söyledi:

“Ülkemizde Sınai Mülkiyet Hakları 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile korunuyor. 10 Ocak 2017 yılında bu kanun yürürlüğe girdi. Oldukça genç, henüz 5 yaşını yeni dolduran bir yasamız var. Geçmişe bakacak olursak ilk olarak 1871 yılında Marka Kanunu ile başlayan bir süreç var. 1879 yılında da Patent Kanunu vardı. 1996 yılına kadar Gümrük Birliğine girene kadar kanundan başka bir düzenleme yoktu. 1996 yılında Gümrük Birliğine girince Kanun Hükmünde Kararnamelerle düzenleme yapılmış. O da 10 Ocak 2017 yılına kadar yürürlükte kalmış. Kanunla birlikte 1 Ocak 1996 yılında Türk Patent Enstitüsü kuruluyor. 2017 yılına kadar Türk Patent Enstitüsü olarak hayatına devam etti.  Yeni kanunla birlikte Türk Marka ve Patent Kurumu olarak düzenlendi.”

Konferans soru cevabın ardından sona erdi.

08 Aralık 2022, Perşembe 143 kez görüntülendi