Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) kuruluşunun 30. Yılı etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Matematik Bölümü Mezunlar Paneli” düzenlendi.

Erdal Akar konferans salonunda düzenlenen panele; Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erdinç Dündar, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız ile öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sermin Öztürk’ün yaptığı Matematik Bölümü Mezunlar Paneline konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Mutlu Özkan ve Pusula Eğitim Kurumları Kurucu Matematik Öğretmeni Serhat Tokatçı katıldı.

“Bin 600 mezun verdik”

Panelin açış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sermin Öztürk, Matematik Bölümü hakkında bilgiler verdi. Matematik Bölümünün kurulduğu günden bu yana bin 960 mezun verdiğini ifade eden Öztürk, “Milli eğitim ilkeleri doğrultusunda matematik ve matematik ile ilgili alanlarda ileri düzeyde temel bilgileri vermek, öğrencilerin eğilimlerine yönelik mezuniyet sonrası iş sahibi olabilecekleri programları uygulamak, profesyonel iş araştırma sürecinde çağdaş düzeyde bilimsel düşünce ve araştırma yeteneğine sahip lisans düzeyinde matematikçiler yetiştirmek ve matematik alanında akademik çalışmalar  yapabilecek bilim insanları yetiştirmek amacıyla 1993 yılında kurulan bölümümüz, halen 8 profesör, 3 doçent, 4 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi ile kurulma amacı doğrultusunda eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir” diye konuştu.

“Doktora gerçekten bir emek istiyor”

Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Mutlu Özkan konuşmasında matematiği sevmenin önemine değinerek, öğrencilik yıllarından bahsetti. Akademik kariyer sürecini anlatan Özkan, “Yüksek lisans sınavlarına girdim. Haftada 3 gün yüksek lisans derslerine gidiyordum. Daha sonra araştırma görevliliği sınavı oldu. Ben o sınavı kazanarak 1998 yılında bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Yüksek lisansı bitirince doktora sürecine başladım. Bölümümüzde doktora programı yoktu. Osmangazi Üniversitesinde doktoraya başladım. Daha sonra bölümümüze bir doktora programı açıldı ve buraya geçiş yaptım. Doktora gerçekten bir emek istiyor. Matematiği gerçekten sevmek gerekiyor. Doktora dönemini bitirdiğim zaman ben zaten doçentlikle ilgili kriterleri sağlamıştım. Sonra doçentlik sınavları vardı. Bu aşamaları geçtik. 5 yıl doçent olduktan sonra doçentlik için sağladığınız kriterleri profesörlük için de sağladığınız zaman profesör oluyorsunuz” dedi.

Pusula Eğitim Kurumları Kurucu Matematik Öğretmeni Serhat Tokatçı ise öğrencilik yılları ve dershane çalışma süreci hakkında konuştu. Çalışma hayatı ve dershanecilik ile ilgili bilgiler aktaran Tokatçı, şunları söyledi:

“4. sınıfta gelecek kaygısı biraz biraz oluşmuştu. O dönemde Milli Eğitimde öğretmen olmak, akademisyen olmak ya da özel sektörde çalışmak olmak üzere 3 ihtimal vardı. Akademisyenlik zor bir süreçti. Milli Eğitim olayı bizde zordu. Çünkü formasyonumuz yoktu. Mezun olduktan sonra formasyon almamız gerekiyordu. 4. sınıfın sonlarında çalışmaya karar verdim. Afyonkarahisar’da o dönemde kurslar fazlaydı. KPSS kurslarında başladım. Ama hepsi benden büyük öğretmen adayları. Soru soran olmuyor. Herkes dersine kim giriyorsa ona soru sormak istiyor. Orada bazı çıkarımlarda bulunmuştum. Herkes dershanenin verdiği kaynakları çözüyordu. İkinci bir kaynak yoktu. Sözel bölüm öğrencilerine yanaşıp onların sorularını çözüyordum. Tecrübeler edindim. Yüksek lisansa başladım, başka dershanede de işe başladım. 7 günüm tamamen doluydu.  Daha sonra özel dersler vermeye başladım. Şimdiki ortağımla apart kiraladık. Özel dersler verdik. Daha sonra bir kurum açtık. Sayımız iyice arttı; farklı branşlara ihtiyaç duyduk. Şu an itibariyle 600 öğrenci 55 personelim var.”

Panel soru cevabın ardından sona erdi.

19 Aralık 2022, Pazartesi 408 kez görüntülendi