Memur-Sen Akademi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen tez ödüllerinde; Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı öğrencisi Uğur Çetinkaya ve tez danışmanı Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Koçyiğit, yüksek lisans dalında “Öğretmenlerin Psikolojik Sermaye, Örgütsel Sessizlik ve Örgütsel Yabancılaşma Düzeylerinin Belirlenmesi (Sandıklı İlçesi Örneklemi)” başlıklı teziyle üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Yüksek lisans ve doktora kategorilerinde yapılan başvurular arasından, alanında uzman jürilerce değerlendirilen tezlerin yazar ve danışmanlarının ödüllendirildiği törene Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Topçuoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Memur-Sen bünyesinde faaliyet gösteren sendikaların genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, komisyon başkanları ile çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

Tez Hakkında

Tez kapsamında 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Sandıklı ilçesinde görev yapmakta olan 303 öğretmenden veri toplanarak araştırma yürütüldü. Araştırma sonucunda öğretmenlerin psikolojik sermaye düzeylerine ilişkin en yüksek ortalamanın öz yeterlilik, en düşük ortalamanın iyimserlik boyutunda; örgütsel sessizlik düzeylerine ilişkin en yüksek ortalamanın örgüt yararına sessizlik, en düşük ortalamanın fırsatçı sessizlik boyutunda; örgütsel yabancılaşma düzeylerine ilişkin en yüksek ortalamanın okula yabancılaşma, en düşük ortalamanın da anlamsızlık boyutunda olduğu tespit edildi. Yine araştırma sonucuna göre öğretmenlerin psikolojik sermayeleri mesleki kıdem, iş dışında vakit geçirilen hobi ve okul türü değişkenlerine göre; örgütsel sessizlik düzeyleri cinsiyet, iş dışında vakit geçirilen hobi ve idari görev değişkenlerine göre; örgütsel yabancılaşma düzeyleri ise okul türü, eğitim durumu ve idari görev değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlendi. Tez kapsamında öğretmenlerin psikolojik sermayeleri ile örgütsel sessizlik ve örgütsel yabancılaşma düzeyleri arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki; örgütsel sessizlik düzeyleri ile örgütsel yabancılaşma düzeyleri arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Tez sonuçları ise makale haline getirilerek TR Dizin kapsamında taranan bir akademik dergide yayımlandı.

12 Aralık 2023, Salı 923 kez görüntülendi