Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Kocatepe Hayvan Hastanesi) Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle düzenlenen törenle hizmete girdi.

Kocatepe Hayvan Hastanesi açılış törenine; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider ve Dr. Ahmet Bağcı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve Hasan Arslan, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Numan Yöner, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak,  AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Kocatepe Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Musa Korkmaz, Genel Sekreter İhsan Ceran, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler ile birlikte AKÜ akademik ve idari personeli, il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri  ve öğrenciler katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Ramazan ayını tebrik ederek “Başta Gazze ve Doğu Türkistan olmak üzere, mazlum coğrafyalarda yaşanan zulüm, haksızlık ve katliamların sona ermesine vesile olması dileğiyle mübarek Ramazan ayınızı tebrik ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

“AKÜ, bölgesinin önemli eğitim kurumlarından biri”

Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Kökleri 1974 yılına uzanan ve 1992 yılında üniversiteleşen Afyon Kocatepe Üniversitesi; evrensel düzeyde bilimsel bilgi üretmeyi, mesleki açıdan çağdaşlarıyla rekabet edebilen nitelikli bireyler yetiştirmeyi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı misyon olarak belirlemiş bölgemizin önemli eğitim kurumlarından biridir” dedi. Veteriner Eğitiminin,  AKÜ’nün öncelikli çalışma alanlarından biri olduğunu belirten Karakaş, “Veteriner eğitiminde çeyrek asırlık bir tecrübeye sahip olan Afyon Kocatepe Üniversitesi, ilimiz başta olmak üzere bölgemize hayvancılık ve hayvan sağlığı alanında bilimsel desteğini arttırarak devam ettirmektedir. Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, açılışını yaptığımız Kocatepe Hayvan Hastanesi ile ilimiz başta olmak üzere ülkemizdeki hayvan sağlığına önemli katkılar sunacaktır” ifadelerini kullandı.

“Bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamaya gayret ediyoruz”

Hayvan sağlığı ve hayvancılık alanında AKÜ bünyesinde açılışı yapılan birimlerden bahseden Karakaş, “Hayvan Hastanemizin yanında Veteriner Fakültesi, Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği, Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı, Bayat, Emirdağ ve Şuhut Meslek Yüksekokulları bünyesindeki Laborant ve Veteriner Sağlık Programları ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ile bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

“Manda ve koyun türlerinde olumlu sonuçlanan ıslah projeleri yürütüyoruz”

Veteriner eğitimini öncelikli alanlarından biri olarak belirlediklerini ifade eden Karakaş,  “Afyon Kocatepe Üniversitesi, bölgenin en önemli kırmızı et ve yumurta üreticisi konumunda olan Afyonkarahisar’daki hayvancığın daha verimli ve daha efektif olarak yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlarla ortak projeler üreterek somut çıktılar alan bir eğitim kurumudur. Bu kapsamda Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğimizde, manda ve koyun türlerinde olumlu sonuçlanan ıslah projeleri yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin en modern ve donanımlı hayvan hastanelerinden biri

Kocatepe Hayvan Hastanesi hakkında veriler paylaşan Karakaş, şunları söyledi:

“Kocatepe Hayvan Hastanesinin temelini, 13 Kasım 2020 tarihinde atmıştık. Hastanemiz, Ağustos 2023’te tamamlandı, 11 Eylül 2023 tarihinden itibaren ise hizmet vermeye başladı. Ülkemizin en modern ve donanımlı hayvan hastanelerinden biri olan hastanemiz, 7 bin 657 metrekare kapalı alana ve 21 bin metrekare açık alana sahip olup, alanında uzman kadrosu ile bölge ve ülke hayvan sağlığına hizmet vermektedir. Hastanemizin hizmete girmesiyle birlikte hayvan sağlığına verdiğimiz güçlü katkının yanında Veteriner Fakültesi öğrencilerimizi de en üst düzeyde uygulamalı eğitim imkânına kavuşturmuş olduk.”

En gelişmiş teknik cihazlarla tanı ve tedavi yapılıyor

Kocatepe Hayvan Hastanesinde verilen hizmetlerden bahseden Karakaş, “Yeni Hayvan Hastanemizde kedi, köpek, egzotik hayvanlar, sığır, manda, koyun, keçi ve at gibi birçok hayvan türünde karşılaşılan hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Her biri en gelişmiş teknik cihazlarla donatılmış farklı hayvan türleri için ayrı ayrı düzenlenmiş; 8 adet ameliyathane, 7 adet yoğun bakım, 4 adet acil müdahale, 16 hospitalizasyon odası,  4’ü büyükbaş olmak üzere toplam 19 muayene odası ve 6 doğumhanede hayvan sağlığı konusunda hizmet verilmektedir” ifadelerini kullandı.

Kocatepe Hayvan Hastanesinin rutin hastane hizmetlerinin yanında; hemodiyaliz, fizyoterapi, endoskopi ve bronkoskopi, ekokardiyografi, laparoskopi ve kemoterapi gibi uygulamaların da alanında uzman öğretim elemanları tarafından gerçekleştiğini kaydeden Karakaş, “Ayrıca hastanemizde bütün ortopedik girişimler, yumuşak doku cerrahisi, tümör cerrahisi, sinir cerrahisi, jinekolojik cerrahi, FAKO yöntemi ile katarakt cerrahisi gibi birçok operatif girişim yapılmaktadır. Bunun yanında hastanemizde kök hücre tedavisi imkânı da bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin beşer hastane formatında hizmete giren ilk Hayvan Hastanesi

Kocatepe Hayvan Hastanesinin Türkiye’nin beşer hastane formatında hizmete giren ilk hayvan hastanesi olduğunu belirten Karakaş, “Hayvan hastanemiz, 24 saat açık olup mesai saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde de acil klinik hizmeti vermektedir” diye konuştu.

Konuşmasının son kısmında Kocatepe Hayvan Hastanesinde emeği geçenlere teşekkür eden Karakaş, şunları söyledi:

“Özellikle hayvancılık sektörünün önemli olduğu Afyonkarahisar’a böyle modern bir hastanenin kazandırılmasındaki destekleri nedeniyle başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı olmak üzere Afyonkarahisar Valimiz Doç. Dr. Sayın Kübra Güran Yiğitbaşı’na, projenin başından sonuna kadar desteklerini esirgemeyen değerli Milletvekillerimize, Belediye Başkanımız sayın Mehmet Zeybek’e, Veteriner Fakültemizin yöneticilerine ve öğretim üyelerine, Üniversitemiz Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı ile yüklenici firma yetkililerine teşekkür ediyorum.”

“Hayvan Hastanemiz, büyük bir yatırım”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise konuşmasında Afyonkarahisar’ın, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Tarım ve hayvancılığa yapılan her yatırımın büyük bir mutluluk ve güven kaynağı olduğunu belirten Özkaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hemşehrilerimizden gittiğimiz her yerde bu konuyla ilgili teşekkür alıyoruz. Bu Hayvan Hastanemiz de bu kapsamda büyük bir yatırım. Projelendirilmesinden yer seçimine, temel atmasından aradaki süreçlere Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığımızdaki desteklere kadar hepsini Sayın Rektörümüzle, dekanımızla birlikte yürüttük. Bugün resmi açılışını yaptığımız Hastanemiz ilimizdeki hayvan yetiştiriciliğine önemli katkılar sağlayacak. Üniversitemizin Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde geliştirmiş olduğu Türk Teksel, Ramlıç ırklarındaki küçükbaş hayvanlarında önemli ilerlemeler kat ettiler. Kuzularımızdan ileride belki de 2,5 kat fazla et sağlanacak. Önce ilimizde sonra ülkemizde bu ırk yaygınlaşacak ve et sorunumuz bir nebze çözülecek. Bu coğrafyada küçükbaş hayvancılığı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”

“Afyonkarahisar, tarım ve hayvancılığın öncü şehirlerinden”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise Afyonkarahisar’ın, tarım ve hayvancılığın öncü şehirlerinden biri olduğunu ifade etti. Yiğitbaşı,  “Şehrimizin dört bir yanındaki vatandaşlarımızın birçoğu hayvancılıkla uğraşıyor. Bu meslekten geçim sağlıyor. Hemşehrilerimizle birlikte şehrimizde hayvancılığın daha nitelikli hale gelmesi, teknoloji kullanımının arttırılması, bilinçli ve çağdaş şekilde hayvancılık metotlarının kullanılarak üretimin ve verimin artması için yoğun bir çaba içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Hayvan Hastanemiz beşer hastane formatında Türkiye’de bir ilk”

Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde yapılan ve hizmete giren Kocatepe Hayvan Hastanesinin Afyonkarahisar için çok önemli bir çalışma olduğunu dile getiren Yiğitbaşı, şunları kaydetti:

“Hayvan hastanemiz beşer hastane formatında Türkiye’de bir ilk. Burada açılışımızla bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Sayın Bakanlarımızın destekleriyle Üniversitelerimizin lokomotif olması, hem bizlerin hem milletvekillerimizin, yöneticilerimizin katkılarıyla giderek kalkınmayı arttırmaya devam edeceğiz. Hastanemiz; kapsamlı bir tedavi, cerrahi müdahale ve rehabilitasyon hizmetleri sunmasının yanında aynı zamanda önleyici sağlık bakımını ve eğitim programlarını vatandaşlarımıza anlatmış ve sağlamış olacak. Hayvanlarımızın da sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olacak. Çok detaylı düşünülmüş bir hayvan hastanesini, şehrimize, hayvancılık yapan çiftçilerimize, bu alanda eğitim gören kıymetli öğrencilerimize ve öğretim üyelerimize de kazandırmış bulunuyoruz.”

“Sağlıklı insan için sağlıklı gıda, sağlıklı gıda için de sağlıklı hayvansal üretim”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise gıda arz güvenliğimizin önemli bir parçası olan hayvansal üretimin, çok önemli unsurlarından birisi olan hayvan sağlığı ile ilgili bir tesisi açtıklarını ifade etti. Yumaklı,  “Bakanlık olarak bizim hayvancılıktaki temel politikamız; sağlıklı insan için sağlıklı gıda, sağlıklı gıda için de sağlıklı hayvansal üretim olduğunun altını çizmek istiyorum. Çalışmalarımıza bu düsturla devam ediyoruz. Dolayısıyla Kocatepe Hayvan Hastanemizin sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Hep birlikte tarımsal üretimi daha ileriye taşıyacağız”

Tarımsal üretimin stratejik bir sektör olduğunu ve stratejik öneme sahip tarım sektörünün çok farklı dış etkenlerle etkilendiğini belirten Yumaklı, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Herkes, özellikle son dönemde salgınlar, savaşlar, doğal afetler, iklim değişikliği ve nüfus artışı ile beraber bu konunun önem derecesinin arttığında mutabık. Biz, bu risk faktörlerini ‘yeni normal’ olarak niteliyoruz. Bu minvalde; bir yandan daha çok gıda üretmemiz gerekirken, diğer yandan da üretimi baskılayan, girdi maliyetlerini yükselten süreçlerle de karşı karşıya kalıyoruz. Ben inanıyorum ki; etkin politikalarımızla ve sektör paydaşlarının azmiyle hep birlikte tarımsal üretimi daha ileriye taşıyacağız. Bunun için en önemli argümanımız tarımsal AR-GE’ye yaptığımız yatırımlardır.”

“TAGEM dünyanın ilk 10 AR-GE kuruluşundan biri”

Tarım ve Orman Bakanlığı birimlerinden Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün (TAGEM) 35 ilde faaliyette bulunan araştırma enstitüleriyle Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise önde gelen ilk 10 AR-GE kuruluşundan biri olduğunu kaydeden Yumaklı, “49 araştırma enstitümüzde, 2 bin 400’ü araştırmacı toplam 6 bin 500 çalışanımız, 300 laboratuvarımız, 130 yıllık AR-GE kültürümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca AR-GE destek programımız ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojileri özel sektör ve üniversiteler ile paylaşıyor ve sonuna kadar onlara destek veriyoruz” dedi.

“Modern hayvan hastanesinin bölge için önemli bir eser”

Veteriner Hekimlerin, Türkiye’de hayvancılığın gelişmesi için kamu ve özel sektörde önemli rol oynadığını söyleyen Yumaklı, “Veteriner Fakültesi bünyesinde faaliyet gösterecek Kocatepe Hayvan Hastanesi, geleceğin başarılı veteriner hekimleri için iyi bir uygulama merkezi olacaktır. Bu modern hastanenin bölge için önemli bir eser olduğunun altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Ambarın Anahtarı Kimde ise Güç Ondadır”

“Ambarın anahtarı kimde ise güç ondadır” düsturuyla, hareket ettiklerini kaydeden Yumaklı, “Ülkemizin tarımsal üretimdeki rekabet gücünü artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Hep istiyoruz ki ülkemizde her şey bol olsun, bereketli olsun, verimli ve kaliteli olsun. Buradaki tüm öğretim üyesi hocalarım, değerli öğrencilerim ve buna kim destek olduysa canı gönülden tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın destekleri her daim onların yanında olacaktır” dedi.

Açış konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kocatepe Hayvan Hastanesi inşaatı yüklenici firması Metro Mühendislik Gıda Maddesi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Fatih Bilir’e plaket takdim etti.

İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Hüseyin Altıntaş’ın duası sonrası protokol tarafından Kocatepe Hayvan Hastanesinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelasının ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ile birlikte protokol üyeleri Kocatepe Hayvan Hastanesinde incelemelerde bulunarak, Kocatepe Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Musa Korkmaz’dan bilgiler aldı.

14 Mart 2024, Perşembe 1311 kez görüntülendi