“14. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu ve Spor Bilimleri Derneği iş birliğinde AKÜ Spor Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirildi.

AKÜ Spor Bilimleri Fakültesi konferans salonunda başlayan kongreye; AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Yücel Ocak, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Spor Bilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yıldıran ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açış konuşmasını yapan AKÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Yücel Ocak, kongreyi farklı ve anlamlı kılan birçok faktörün olduğunu belirtti.  Ocak, “Bu faktörlerden kısaca bahsetmek istiyorum. Cumhuriyetin kazanıldığı topraklardasınız ve bu yıl da Milli Mücadelemizin başladığı 100. yıldayız. Böyle güzel bir anıyla böyle bir güzel ortamda sizleri burada toplamak ayrı bir onur kaynağı. Yine farklı bir gurur kaynağımız var ki üniversitemizin kuruluşunun 30. yılını kutluyoruz. Spor Bilimleri Fakültemizin kuruluşunun da 20. yılı ki o da ayrı bir gurur vesilemiz. Dolayısıyla böyle bir güzel ortamda ve bu ortamın içerisinde Türkiye Üniversiteler Sporları Federasyonunun İzmir’deki Universiade ve Erzurum’daki Kış Olimpiyatları dışında en büyük katılımlı 10 branşta yaklaşık 5 bine yakın sporcunun katıldığı büyük bir organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Bunların hepsinin ortasında böyle bir programda sizleri burada görmekten büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

“Akademik bilgi tek boyutlu değildir”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise 2022 yılının Afyonkarahisar ve üniversitemiz için özel anlamlar taşıyan bir yıl olduğunu söyledi. Karakaş, “Başkomutanlık Meydan Savaşının zaferle sonuçlanışının 100. yılını kutluyoruz. Önümüzdeki yıl Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Zafer bu topraklarda kazanıldı. Dolayısıyla bu yıl aynı zamanda onur yılımız. Üniversitemizin tarihi daha eskiye gidiyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi, 1974 yılında Anadolu Üniversitesine bağlı olarak kurulan Maliye Muhasebe Yüksekokulu ile başlamış ama üniversite olarak 1992 yılında kurulan üniversiteler arasında yer alıyoruz. Dolayısıyla 30. Yılımızı da bu anlamda kutluyoruz. Böyle anlamlı 2 gelişmenin yaşandığı bir ortamda böyle bir organizasyonu üniversitemizde gerçekleştirmekten memnun olduğumu ve sizleri burada misafir etmekten mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Üniversitelerin bilgi öğreten kurumlar olduğunu ama akademik bilginin tek boyutlu olmadığını ifade eden Karakaş, şunları söyledi:

“Üniversiteler bilgi öğreten kurumlardır. Bilgi yaşantısının gerçekleştiği kurumlardır. Akademik bilgi tek boyutlu değildir. Sadece sınıflarda öğrenilen ve öğretilenle sınırlı değildir. İşin sosyal ve kültürel boyutları da vardır. Bu ayaklar tamamlandığı zaman akademik nitelik tamamlanır ve üniversiteli kimliği ortaya çıkar. Bundan dolayı bu tür aktiviteler ve etkinlikler oldukça önemlidir. Üniversiteden mezun olup ayrıldığınızda bu anlamdaki yeterlilikleri elde eder ve bu donanımları kazanırsak ancak üniversiteli kimliğine sahip oluruz diye düşünüyorum. Bu yüzden akademik çalışmaların yanında diğer sosyal-kültürel etkinlikleri de önemsiyoruz. Mayıs ayı üniversitemiz açısından oldukça yoğun geçecek bir ay. Şu sıralar ÜNİLİG’in finalleri gerçekleşiyor. Ama bununla bitmiyor. Üniversitemizin 30. yıl kutlamaları kapsamında her gün 3-4 belki daha fazla etkinlik gerçekleşiyor. Hepsine katılmaya gayret ediyorum. Üniversitemizin festivali bu ay içerisinde gerçekleşecek. Aynı şekilde başka öğrenci kongrelerimiz var. Dolayısıyla yoğun bir ayın içerisindeyiz. Bu kongreye katılım sağlayan 70 sözel, 10 poster sunum ve 3 davetli konuşmacımız var. Öğrenci kongremizin başarılı ve verimli geçmesini diliyorum.”

70 bildiri sunulacak

Spor Bilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yıldıran konuşmasında 14. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresinin Afyon Kocatepe Üniversitesinde kurtuluşun en önemli coğrafyalarından biri olan Afyonkarahisar’da gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yıldıran, “Özellikle çok kısa süre içerisinde organizasyonu toparlayıp, aynı zamanda çok büyük spor şöleni içerisine alma cesaretini gösteren üniversite rektörlüğüne ve dekana da buradan teşekkür etmek istiyorum. Pandemi nedeniyle ürkek bir katılım söz konusu oluyor. Hala bu kaygı  ve korku net olarak atılmış değil. Fakat birtakım kolaylaştırmalar katılımı arttırdı. Salonlara girdiğimizde gerçekten 70 bildiri var. Nitelik olarak oldukça yüksek olduğunu gördük ki bu bizi çok mutlu etti. Oldukça doyurucu. Katılımcıların özellikle heyecanı ve çok akılcı ve geliştirici sorularla oturumların sonlandırılması bana oldukça umut verdi” şeklinde konuştu.

“Gençlere hizmet etmek Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu olarak görevimiz”

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay ise gençlerin fiziksel, bilişsel, duyusal olarak iyi yetiştirmek istediklerini dile getirerek, “Büyük Taarruz’un 100. yılında şehit kanıyla sulanmış bu mübarek topraklarda özellikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘bütün ümidim gençliktedir sözüyle birlikte anlamlı bir kongreyi hep birlikte düzenlemek bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bundan sonra tüm üniversitelerimizle, spor bilimleri fakültelerimizle ve derneğimizle iş birliği içerisinden kongrelerimizi daha iyi yerlere taşıyacağımıza asla şüpheniz olmasın. Gerek devlet olarak, gerek Spor Bakanlığı ve gerekse federasyon olarak gençlerimize hizmet etmek bizim görevimiz. Gençlerin fiziksel, bilişsel, duyusal olarak iyi yetiştirmek. Akademik ve entelektüel birikimlerinizi en üst seviyeye çıkarmak ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak zaten bizim doğal görevimizdir” dedi.

Açış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akalan’ın yaptığı  oturumda Davetli Konuşmacı Ph. D Robert Scales bir sunum gerçekleştirdi.

11-13 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleşecek olan “14. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi” programına ulaşmak için tıklayınız…

11 Mayıs 2022, Çarşamba 764 kez görüntülendi